Beesten met bijzondere banen

Hogere werkzekerheid dan de gemiddelde Blandijnstudent

Van waakhonden tot spionerende katten. Over postduiven en duifgeleide projectielen naar koetspaarden en empathische pony's. De mens zet veel dieren aan het werk om het leven te vergemakkelijken. Velen ken je al, van anderen heb je misschien nog nooit gehoord.

Dieren vergemakkelijken ons werk sinds het begin der tijden. We zetten ze in voor de wetenschap, transport, entertainment, oorlog en zoveel meer. Sommige dieren hebben wel heel merkwaardige banen. Wie zijn deze arbeidende animalia?

Pareltjes van beesten

De oester is een producent van parels, maar voor de inwoners van Warschau zijn gelijkaardige weekdieren ook echte pareltjes. In de Poolse hoofdstad zorgen mosselen namelijk voor proper drinkwater. Weekdieren zijn in het algemeen uiterst gevoelig voor de kwaliteit van het water waarin ze zich bevinden. In vervuild water sluiten ze zichzelf instinctief. Door een sensor op het dier te zetten, krijg je dus een idee van hoe vuil het water is. Ze zijn uiteraard niet de enige test voor waterkwaliteit, maar de fijnproevers zijn wel een belangrijke controledienst. 

Duifaanval

Vandaag leven we in een tijdperk van 'slimme' oorlogvoering vol zelfsturende munities die de conventie van Genève eerder een suggestie doen lijken. Hoewel zelfsturing nog niet bestond tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd er wel geëxperimenteerd met dieren als stuursysteem. Zo trainde de Sovjet-Unie bijvoorbeeld honden om met mijnen onder Duitse tanks te lopen. 

Een strijdros geraakt moeilijk door de deur van de supermarkt

De VS hebben dan weer duiven getraind om naar een zwart puntje op een wit scherm te pikken. De bedoeling was dat de vogels in een zweefbom op zo'n scherm het traject van de bom konden volgen en op vijandige schepen zouden pikken. Een sensor zou via dat gepik het projectiel in de richting van de vijand sturen. Gelukkig voor de duiven werd het project nooit ingezet, omdat het onpraktisch was.

Over onpraktisch gesproken: in het midden van de Koude Oorlog heeft de CIA een kat proberen te trainen om de Sovjetambassade af te luisteren. Het dier kreeg zelfs afluisterapparatuur geïmplanteerd. Volgens de legende werd de kat bij haar eerste missie echter overreden door een auto. Andere bronnen zeggen dan weer dat het experiment op niets uitdraaide omdat katten nu eenmaal moeilijk te beheersen zijn.

Paardenpsychologen

Aan de UGent moet de gemiddelde student lang wachten op een studentenpsycholoog. Dan moet een mens maar andere middelen zoeken. Zo bestaan er bijvoorbeeld therapiepaarden. Ze worden zowel ingezet voor fysieke therapie als psychiatrische hulp. Patiënten kunnen over hun gevoelens praten wanneer ze het paard verzorgen. De dieren worden af en toe ook gebruikt als blindengeleidedier. Dat gaat uiteraard over pony's, aangezien een strijdros moeilijk door de deur van de supermarkt geraakt.

De tijd dat we honden en apen de ruimte inzonden of te paard naar het slagveld gingen, is al lang voorbij. Sommige dieren, zoals de postduif en het koetspaard, zijn door technologische innovatie werkloos verklaard. Andere dierenjobs, zoals circusdieren, werden als onethisch gezien en aan banden gelegd. Net zoals bij het doden en eten van dieren, trekken dierenactivisten ook het gebruik van dieren als werktuigen in twijfel. Misschien stevenen we dan ook af op een toekomst waarin het dierenrijk een heleboel jobs armer is.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen