De UGent probeert een gezond menu samen te stellen voor de studentenrestaurants, maar dat is niet altijd eenvoudig.
Frietflatie
In het verleden probeerden de studentenresto's op verschillende manieren gezonde maaltijden aan te moedigen, maar zonder veel succes. Zo kregen studenten vijftig cent korting als ze een gezonde maaltijd op het menu kozen. Ook probeerden de resto's om gezondere gerechten meer in de kijker te zetten. Die strategieën bleken echter weinig effectief. In de verkoopcijfers waren geen merkbare verschillen op te tekenen. Als studenten kaaskroketten zien, is er weinig dat hun aandacht daarvan kan afleiden, zo bleek. Wel kwam er een vettaks op frieten. Oorspronkelijk ging het over een meerprijs van vijftig cent, maar dit bedrag werd ondertussen opgetrokken naar tachtig cent. Frieten zijn dus een pak duurder geworden. Momenteel zijn er geen plannen om de vettaks uit te breiden naar andere ongezonde menuopties. Een suikertaks of zouttaks zitten er niet meteen aan te komen. De zakjes zout die je gratis kan meegrissen aan de kassa's blijven dus gratis.
Frieten zijn een pak duurder geworden
De resto's bieden geen rood vlees meer aan. In de eerste plaats kwam deze maatregel er om de resto's duurzamer te maken, maar het is natuurlijk handig meegenomen dat de hoge gemiddelde vleesconsumptie hierdoor daalt. Het vegetarische aanbod opnieuw uitbreiden is voorlopig geen optie. In 2023 werd het aanbod trouwens nog gehalveerd. Er is momenteel weinig vraag naar een uitbreiding vanuit de studenten. Daarnaast is het aanbod bij de leveranciers beperkt en zelfs gedaald de afgelopen jaren. De vegetarische maaltijden die wel goed verkopen, zoals pasta en kaaskroketten, zijn bovendien niet de gezondste.
Proefproject op Campus Coupure
Sinds dit academiejaar loopt er op Campus Coupure een proefproject in de cafetaria en de resto. Waar andere campussen werken met een regeneratiekeuken die is ingericht om voorbereide en diepgevroren maaltijden op te warmen, is er op Campus Coupure nu een verskeuken. Chefs bereiden alle gerechten met verse ingrediënten. De evaluatie van dit project komt er pas aan het einde van volgend academiejaar, maar de eerste signalen zijn gunstig. De studenten zijn in ieder geval positief over het experiment. Ook de financiën zijn voorlopig onder controle, ondanks het feit dat vers koken arbeidsintensief is.
Met het project hoopt de UGent bij te dragen aan de eiwitshift. Het doel daarvan is om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in de consumptie te verbeteren. De UGent koos ervoor om zelf te beginnen koken omdat er op de markt, en dus bij de leveranciers van de maaltijden in de andere resto's, niet voldoende aanbod is dat voldoet aan de vereisten voor die eiwitshift.

Reactie toevoegen