'Kleren maken de man', een welbekende uitspraak. Maar is dat nu echt zo? Aan de hand van een enorm betrouwbare enquête trachten we deze vraag te beantwoorden. Wil je weten hoe jouw kledingstijl overkomt bij je medestudenten? Je vindt het hier!
Je denkt een goede zaak te doen wanneer je al je oude kleding in een textielcontainer kiepert, maar is dat wel zo? Krijgen jouw kleren een tweede leven zonder slameur of hangt er toch een problematiek rond textielrecyclage- en donatie?
Al sinds de Amerikaanse Burgeroorlog heeft katoenteelt een slechte reputatie. Ook vandaag nog zijn de werkomstandigheden in deze sector verre van optimaal, en de milieueffecten zijn rampzalig. Zijn er alternatieven voor dit witte goud?
Gent heeft een rijke geschiedenis: van de graven van Vlaanderen tot nu. De ene rode draad? Textiel. Van de middeleeuwen tot de helft van de 20e eeuw was dat de drijvende kracht achter de Gentse economie.
Bont was vroeger een absolute noodzaak om te overleven, nu worden doodgeknuppelde zeehondjes rond de schouders gedrapeerd als modetrend. Hoe veranderde het gebruik van bont in de loop der tijd?
Psychedelica zijn al jarenlang aanwezig in verschillende culturen. Voor sommigen zijn deze middelen heilig, anderen stellen het gebruik ervan gelijk met moreel verval. Hoe werken deze drugs en wat is hun plaats in de maatschappij?
Een hevige kater vermijden wordt een steeds populairder streefdoel. Daardoor kan je alcoholvrije cocktails en een resem aan non-alcoholische bieren steeds vaker op menukaarten terugvinden. Smaken ze ook hetzelfde als hun alcoholische tegenhangers?
De UGent zit vol verrassingen, dat weten we al. Maar wist je dat de universiteit ook haar eigen brouwerij heeft? Jawel, tussen de wetenschappelijke experimenten door wordt hier ook gebrouwen!
Tijdens de blok slaan veel studenten een voorraadje koffie of energiedrank in. Maar wat als dit niet sterk genoeg meer is om de slaperige oogjes open te houden? Steeds vaker grijpen jongeren naar zwaardere middelen: de studiedrugs.
's Avonds grote Jan, 's ochtends Dafalgan. Een nachtje feesten in de Overpoort of Charlatan gaat vaak gepaard met een stevige kater. Twee redacteurs offerden hun lever op om uit te zoeken welke middeltjes de akelige morning after verzachten. Santé!
Stel, je krijgt een e-mail waarin staat dat de bank je kaartnummer nodig heeft, anders wordt je rekening geblokkeerd. Paniek! Gelukkig staat er een link in die je naar de website van de bank leidt. Maar wacht … Zou jij erop klikken?
Ook dit jaar kregen onderzoekers de kans om hun research voor te stellen aan geïnteresseerde leken. Jong of oud, geleerd of oliedom, iedereen is welkom op de Dag van de Wetenschap!
Iedereen herinnert zich wel die ene boomtekening uit de middelbare school over talen die terugleiden naar een mysterieuze voorouderstaal, het Proto-Indo-Europees. Wat was dat eigenlijk?
Het debat rond genderneutrale voornaamwoorden is niet enkel taalkundig van aard, maar ook een discussie over identiteit. De ene taal blijkt zich al wat beter aan te passen aan het veranderend maatschappelijk landschap dan de andere.
Niels Planckaert doet onderzoek naar meertaligheid bij kinderen, met een focus op immersiescholen in het Franstalig onderwijs. Schamper ging met hem in gesprek over zijn onderzoek, onderzoek bij kinderen en het onderwijslandschap in België.
Iedere vriendengroep heeft er wel een: de taalnazi. Die ene vriend die elke dt-fout in de groepschat per se moet verbeteren. Of je nu fan bent van 'De Smurfen', vaak thee drinkt of het kofschip kent, dt-fouten zijn de wereld nog niet uit.
Spreek en ik vertel je waar je ouders verblijven. Dialecten en accenten zijn een onvergetelijk deel van lokale identiteiten. Gelijkenissen en verschillen volgen echter niet altijd de grenzen van provincies en gemeenten. 'Tseemijwa u leve'. 'Twelluk?'
Oorlog voer je niet zonder codes, en ze kraken kan je de overwinning opleveren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op alle continenten gebruikgemaakt van geheime codetaal.
Plastic is overal rondom ons: in de supermarkt kan je er niet aan ontsnappen en de oceanen zijn één grote plasticsoep. Kan een student ook een steentje bijdragen aan een plasticvrije(re) wereld? Een week lang speelden wij het proefkonijn.
Papers, bachelorproeven en thesissen: een student moet vaak in de pen kruipen. Al voor het toegelaten was, was ChatGPT een trouwe co-auteur van vele studentenschrijfsels. Bij de vernietigende impact daarvan op het klimaat staan we zelden stil.