'Heb je ook havermelk?': een nieuw fenomeen waait door Gent

Bakfietsouders, Dansaertvlamingen en de havermelkelite. Je ziet hen overal, maar het is niet altijd duidelijk wie of wat ze zijn. Wat zorgt ervoor dat iemand deel uitmaakt van dit clubje en welke invloed heeft het fenomeen op Gent?

De 'havermelkelite', een term die is overgewaaid uit Nederland, verwijst naar een groep jonge, stedelijke yuppies die verantwoorde consumptiekeuzes maken. Jonas Kooyman is de Nederlandse journalist die we moeten danken voor deze term. Hij begon een Instagramaccount (@havermelkelite) waar je een mozaïek aan memes kan vinden die deze stedelijke groep mensen huldigt of bespot voor hun levensstijl.

De havermelkelite is een groep jonge stedelijke yuppies die verantwoorde consumptiekeuzes maken

Wie drinkt er cappuhaver?

In Nederland moet je vooral denken aan hoogopgeleiden die een cappuccino met havermelk bestellen in een hipstertent, nadat ze een yogasessie hebben gevolgd, om daarna op een elektrische fiets of met het openbaar vervoer naar huis te gaan. De groep is echter niet zo makkelijk te definiëren. Kooyman, die ook een boek over de term schreef, stelt dat er verschillende categorieën binnen de havermelkelite zijn. Zo heb je de Gen Z'ers die het grootste deel van hun inkomen besteden aan huur, maar ook de Amsterdamse, rijkere millennial die ondertussen weer koemelk is gaan drinken (maar wel biologisch, hè).

Hebben de haters een punt?

De havermelkelite krijgt vanzelfsprekend ook behoorlijk wat kritiek. In Nederland is de groep een symbool voor polarisatie geworden. Maar waarom? Om te beginnen kan het voelen als een elitair clubje waar je alleen tot kan toetreden als je genoeg geld hebt om biologische producten te kopen. Ook zijn veel vegan alternatieven allemaal vrij duur. Dit benadrukt, wellicht op een pijnlijke manier, dat deze groep extra geld heeft om uit te geven. Als een nieuwe soort aflatenhandel, lijkt het alsof ze zichzelf uit de schuld aan het 'kopen' zijn door deze groenere keuzes te maken. Maar dit idee valt in duigen wanneer je beseft dat er ook een subgroep van de havermelkelite is die het grootste deel van hun inkomen spendeert aan huur en eigenlijk amper rondkomt.

Bedrijven als Pureto symboliseren zo niet alleen deze moderne levensstijl, maar ook de groeiende kloof in de stadscultuur

Daarnaast is er in Nederland een schisma ontstaan tussen de Randstad (hiermee worden de vier voornaamste steden van Nederland behandeld als één groot, stedelijk gebied) en de rest van Nederland. De mensen van buiten de Randstad voelen zich soms (impliciet) aangevallen door de keuzes van deze jonge stedelingen, die heel ver van het platteland en de boer afstaan. Zo kwam de term 'havermelkelite' centraal te staan in het debat over de kloof tussen de Randstad en het platteland.

Daarnaast voelt de groep soms wat performatief aan. Zo beschrijft Kooyman de twintiger die "een klimaatdocu kijkt tijdens een vlucht naar Kaapstad". Het valt dan ook wel te begrijpen dat sommigen zich aangevallen voelen door deze moreel grijze, natuurwijn drinkende hipsters.

Dansaertvlaming, havermelkelite en bakfietsouders: een Gentse heilige drievuldigheid

Dansaertvlamingen, de havermelkelite en bakfietsouders, er is geen ontkomen aan. Wanneer ben je lid van deze Gentse drievuldigheid? Dansaertvlamingen zijn jongeren die welgesteld zijn, glutenvrij brood eten en alles op Instagram zetten. Ze gaan elk jaar minstens één keer op skivakantie en kopen graag merkkledij. Allemaal op kosten van mama of papa, uiteraard. De havermelkelite is een elitaire groep die, zoals de naam al verklapt, havermelk drinkt, zich maatschappelijk verantwoord gedraagt, zijn privileges checkt en natuurlijk alles op zijn woke socials zoals BlueSky zet. Bakfietsouders zijn mensen die overal naartoe gaan met een bakfiets. Ze zetten hun twee arische kinderen genaamd Melody en Jewel achterop de fiets, met daarnaast nog genoeg plaats om hun gigantische ego te vervoeren. Onderweg naar de Cru plegen ze vluchtmisdrijf na het aanrijden van een student om achteraf te klagen op hun story dat er te veel studenten in Gent rondlopen.

GENTrificatie 

 

Gent gaat hand in hand met de havermelkelite, een fenomeen dat onlosmakelijk verbonden is met de gentrificatie van de stad. Wat ooit betaalbare volkswijken waren, zijn nu hippe buurten waar middenklassegezinnen neerstrijken. Dit duwt de vastgoedprijzen omhoog en jaagt de oorspronkelijke – vaak minder kapitaalkrachtige – bewoners uit die buurten weg. In de mooie studentenstad is dit proces zichtbaar gaande, aangestuurd door stedelijke ontwikkeling en een huizenmarkt die steeds meer inspeelt op de wensen van een welgesteld publiek.

Nieuwe zaken, zoals Pureto en IzyCoffee, surfen mee op deze golf van verandering. Ze vestigen zich in het hart van Gent en trekken jonge, modieuze stedelingen aan die hun havermelklatte of potje puree in een Instagramwaardige setting nuttigen. Door traditionele elementen in een trendy jasje te steken, geven deze hotspots buurten een frisse uitstraling. Die vernieuwing heeft tegelijk een prijs: terwijl de aantrekkingskracht van de stad toeneemt, stijgt ook de drempel voor wie hier ooit zonder zorgen woonde. Bedrijven als Pureto symboliseren zo niet alleen deze moderne levensstijl, maar ook de groeiende kloof in de stadscultuur.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen