Achter de betaalmuur van de Gentse musea zijn absolute pareltjes te vinden. Ook voor de kunstliefhebber met een uitgeputte bankkaart is een kunstwandeling in deze stad een optie.
De Maagd
Als je snel door Gent wandelt, zal het je misschien niet opvallen, maar naast de stadshal kan je op de klokkenstoel van de Grote Triomfante een fresco van een meisje vinden. Op de klokkenstoel is een plekje voorbehouden voor het meisje met de witte kraag. Het fresco is een kunstwerk van Michaël Borremans. De Gentse kunstenaar maakte het kunstwerk De Maagd, geïnspireerd door het Lam Gods, de Annunciatie van Maria en de Maagd van Gent. De lichtstralen die uit de ogen van het meisje komen, zijn een verwijzing naar religie. Door lichtstralen te schilderen, visualiseerden kunstenaars zoals Van Eyck de bevruchting van Maria in hun kunstwerken. Sinds 2014 werd het kunstwerk verschillende keren beschadigd, door de weersomstandigheden en nietsvermoedende stadswerkmannen. Haast je dus naar het meisje voor een volgende stortbui of hogedrukspuit De Maagd voor eeuwig van de muur verwijdert.
Het Graffitistraatje
In het hartje van Gent, nabij de Vrijdagmarkt, vind je het befaamde Graffitistraatje, officieel bekend als de Werregarenstraat. De smalle steeg is een open canvas voor iedere kunstenaar. Zowel lokale als internationale artiesten laten hier regelmatig hun kleurrijke schilderingen en tags achter, waardoor ieder bezoek aan de straat een unieke ervaring biedt. Oorspronkelijk ontstond het straatje als een klein project tijdens de Gentse Feesten van 1995, maar al snel groeide het uit tot een kakofonie van verschillende werken en een toeristische trekpleister. Het uiterlijk van de straat verandert voortdurend, wat het een dynamische plek maakt. De enige regel? Respecteer het werk dat beter is dan het jouwe! Voor de rest heeft iedereen de vrijheid om hun creatieve stempel hier achter te laten.
De Passanten
Op het Miriam Makebaplein, vlak voor de ingang van de Krook, staat De Passanten, een kunstwerk van Michaël Borremans. Dit beeldhouwwerk symboliseert de verbinding tussen kennis en cultuur die mensen ervaren in de Krook. Dankzij de samenwerking met onder andere de UGent, Imec en de Vlaamse Overheid, is de Krook een symbool van innovatie en cultuur geworden. Het kunstwerk toont vier mensen die letterlijk de koppen bij elkaar steken, een verwijzing naar het delen van informatie. De kleurrijke figuren symboliseren de ontmoeting tussen mensen en de diversiteit binnen de stad Gent. Zo is er een figuur zonder arm, wat geen gevolg is van vandalisme, maar een bewuste keuze van de kunstenaar.
De fontein der geknielden
Het bekendste werk van de Gentse kunstenaar George Minne bevindt zich tussen de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. Vijf geknielde jongelingen zitten ingetogen aan de rand van het water. Het werk is op vier verschillende plaatsen en in verschillende materialen te bezichtigen. De originele versie werd vervaardigd uit gips en is te vinden in het MSK, de marmeren broertjes kan je bezichtigen in Essen en het bronzen vijftal zit zowel geknield in het hartje van Gent als in de Parlementstuin in Brussel. Over de betekenis van de vijf identieke, tengere jongens is weinig consensus. Door sommigen werd het kunstwerk omgedoopt tot 'Narcissusfontein' omdat de herhaling en het water doen denken aan de ijdele Griekse jongeman die zichzelf adoreerde. Volgens anderen symboliseert het de religieuze Bron van Leven, die ook door de gebroeders Van Eyck een prominente plaats op het Lam Gods kreeg. De Gentenaars die het kunstwerk in 1937 nog niet konden smaken, gaven het dan weer de spotnaam 'de Pisserkes'. Opgelet wanneer je dit kunstwerk bezoekt: omdat dit een geliefde picknicklocatie is, zijn ook de lokale muizen en ratten steeds van de partij.
Brug der Keizerlijke Geneugten
Wie even wil ontsnappen aan de drukte van de stad, kan een wandeling maken naar de Brug der Keizerlijke Geneugten, gelegen in het Prinsenhof. Deze voetgangersbrug werd naar aanleiding van het Keizer Kareljaar 2000 over het kanaal de Lieve gebouwd en werd verrijkt met vier natuurstenen standbeelden door de legendarische Gentse (klein)kunstenaar Walter De Buck, met behulp van stadsbeeldhouwers José Mestdagh, Dirk van Hecke en Walter De Dauw. De sculpturen die aan de uiteinden van het bouwwerk pronken, verwijzen naar verschillende legendes over keizer Karel V: zo staat hij er afgebeeld als 'scheepstrekker', omhelst de keizer er zijn liefde Mooie Veerle en staan ook de legendes van 'Janneke' en 'Kwade Beth' er in steen gebeiteld. Als je de brug oversteekt, kom je dan weer in de Rozanetuin terecht, eveneens een plek die aan kleinkunst gelinkt is: de tuin is namelijk vernoemd naar een van de bekendste liederen van de betreurde Wim De Craene.
Het Breisterke
Al wordt ze op Tripadvisor smalend beschreven als 'bronzen beeldje op een vensterbank', toch is Het Breisterke van de Pluimstraat zeker een bezoekje waard. Ze zag het levenslicht toen de Franse kunstenaar Jean-Pierre Clemençon zijn huis nabij het Prinsenhof wat wilde verfraaien en besloot om op een van zijn vensterbanken een sculptuur te plaatsen: dit breiende meisje. Jaren na zijn dood zit ze er nog steeds, omringd door de oorspronkelijke compositie die door Clemençon is bedacht: boven haar hoofd bevindt zich een raam met tralies en naast haar rust een deel van een Romeinse kolom, een autowiel en een conservenblik. Het ensemble moet het geheel van het leven voorstellen, waarbij Het Breisterke zelf symbool staat voor het alledaagse leven. Tot op de dag van vandaag krijgt het beeldje soms wat wol of een stukje breiwerk van de buurtbewoners, waardoor ze haar eeuwige taak kan voortzetten.

Reactie toevoegen