Parade van Solidariteit, een diverse menigte met een eenduidige boodschap: nee tegen NSV!

De Parade van Solidariteit is een links front dat een sterk signaal wilde geven tegen de boodschap die verspreid werd door de 'Generatie Remigratie'-betoging. Enkele Schamperredacteurs volgden de parade van dichtbij. 

Er heerst een gemoedelijke sfeer wanneer je op donderdag 27 maart aankomt bij de Parade van Solidariteit in het Rabotpark. Voetballende kinderen, vrienden die bijkletsen en een fanfare. Estée De Vries, voorzitter van de Jongsocialisten Gent, geeft uitleg: "Ons doel is om gezinsvriendelijk te zijn en een vrolijk en aangenaam alternatief te bieden voor fascisme." Uit de boxen hoor je K3 oproepen tot verdraagzaamheid in de hit ‘Alle kleuren van de regenboog’.

Een aanval op alle mensen

Waarom is deze parade zo belangrijk volgens de deelnemers? "Om te tonen dat het heersende narratief, waarbij extreemrechts de boventoon heeft in zowel de media als het publieke debat, fout is", zegt de aanwezige Stefan Haelvoet van ACOD Oost-Vlaanderen daarover. De Vries vult aan dat de driejaarlijkse optocht van de NSV! elke keer erger wordt. Ook Faten Bilal, vrijwilliger bij een Hart voor Vluchtelingen, heeft duidelijke beweegredenen om hier vandaag deel te nemen aan het tegenprotest: "Het is niet alleen een aanval op migranten, maar een aanval op alle mensen." De mensen die hier verenigd staan hebben met andere woorden een duidelijke boodschap: nee tegen NSV!.

De bijna tweeduizend betogers die deelnemen aan de Parade van Solidariteit zijn heel divers, zowel in leeftijd, achtergrond als in politieke voorkeur. Onder andere de vlaggen van de Comac wapperen in de wind, maar ook het ACV en de Jongliberalen zijn van de partij. Hannes van Parijs, voorzitter van de Gentse Jongliberalen, legt uit waarom ook zij het belangrijk vinden om hier vandaag aanwezig te zijn. "Wij zijn hier een beetje de vreemde eend in de bijt, want wij hebben niet de gewoonte om veel te betogen. Maar om deze boodschap kracht bij te zetten en deze waarden te onderschrijven, wilden wij er vandaag ook bij zijn."

Nee tegen haatzaaierij

Initieel nam ‘Hart Boven Hard’ het initiatief om de verschillende organisaties rond de tafel te brengen. Veel middenveldorganisaties gaven gehoor aan deze oproep. In totaal hielpen twintig organisaties mee. Dat al deze groepen de handen in elkaar slaan, hebben we volgens Joren Gistelinck van Jong Groen Gent te danken aan onze lessen geschiedenis. "Een links front is super belangrijk als extreemrechts de wind in de zeilen heeft. Ik hoop dat we die les sinds de opkomst van het nazisme voor altijd geleerd hebben."

Mingtje Wang, voorzitster van Comac Gent, trapt de parade af met een welkomstspeech. "Wij zeggen nee tegen haatzaaierij, wij zeggen nee tegen racisme en wij zeggen nee tegen extreemrechts!" wordt onder luid applaus onthaald. "Wij als burgers kunnen dingen veranderen, maar daarvoor moeten we uit ons kot komen, daarvoor moeten we op straat komen en daarvoor moeten we ons organiseren." Vijf jaar nadat Maggie De Block ‘Blijf in uw kot!’ riep om het coronavirus niet te verspreiden, klinkt vandaag de oproep om uit ons kot te komen om solidariteit te verspreiden.

Stilte voor de storm

De betogers verwachten geen confrontaties en opstoten. "Ik denk dat wij geen reden hebben om een ander wapen te gebruiken dan het zuivere geluid dat we maken", dixit Hannes van Parijs. Lawaai wordt er inderdaad gemaakt. De slogans ‘Sol-sol-sol, solidariteit, met alle mensen wereldwijd’ en ‘Heyhey, hoho, fascism has got to go’ klinken van de Opgeëistenlaan tot aan de Korenmarkt. Onderweg zijn er zoals voorspeld geen confronaties of gewelddadige momenten. De parade komt vredig tot een einde onder de Stadshal.

Volgens Faten Bilal worden de opstoten eerder verwacht bij de NSV!-betoging, onder andere omdat er enkele anti-fascistische groepen uit Brussel daar bewust de confrontatie gaan opzoeken. Ze betreurt dat het potentieel gewelddadige protest zo wellicht meer media-aandacht zal krijgen dan de vredige tegenbetoging. 

Later op de avond slaat de sfeer elders in Gent, rond het Zuid, om. De NSV!-betoging is nog niet in volle gang, maar de stilte voor de storm is oorverdovend en beklijvend. Als het op een donderdagavond in het studentencentrum stil is, dan weet je dat er iets grondig mis is. Pas later op de avond breekt de storm echt los: kleine brandjes, omgeduwde vuilbakken en de Prinsenvlag geven een grimmige sfeer aan de anders zo ongedwongen anticipatie van een donderdagavond.

Enkele anti-fascistische groepen zoeken op het einde van de avond de confrontatie met de NSV!-ers op. Ze verstoren zo de legale 'Generatie Remigratie'-betoging, en worden door de politie op afstand gehouden. Op enkele plekken dreigen de confrontaties tussen de anti-fascistische actiegroepen en de NSV!-ers uit de hand te lopen, en voelt de politie zich genoodzaakt om het waterkanon in te zetten. Er zijn ook enkele arrestaties uitgevoerd, maar het is nog onduidelijk tot welke groep de betrokkenen behoren. Tegen elf uur 's avonds is de rust in de stad grotendeels teruggekeerd.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Onduidelijk bij welke groep de arrestaties zijn uitgevoerd, haha. Er is ELKE keer maar één groep die het geweld opzoekt. Zelfs de grote kranten benoemen het deze keer

Bericht: 
major cope and seeth

Reactie toevoegen