Nieuwsoverzicht maart-april: studieplekken, financiën en 'Academische gezelligheid'

De periode april-maart was, om het licht uit te drukken, een bewogen periode aan de UGent. We vatten de belangrijkste gebeurtenissen samen.

De GSR stopt met bloklocaties en roept de UGent op tot actie

De Gentse Studentenraad (GSR) heeft besloten om vanaf februari 2025 te stoppen met de organisatie van bloklocaties voor studenten. De reden? Een structureel tekort aan middelen, infrastructuur en ondersteuning, waardoor het volgens de raad onmogelijk is geworden om kwalitatieve en toegankelijke studieplekken te blijven voorzien voor de studenten.

Tot nu toe werkte de GSR met student-vrijwilligers om extra studieplekken buiten de faculteitsbibliotheken open te houden tijdens examenperiodes, maar de werkdruk is te hoog en ongelijk verdeeld tussen faculteiten. Sommige studentenraden worden disproportioneel zwaar belast, terwijl de vrijwilligers zelf steeds minder tijd hebben voor hun eigen studies.

Bovendien leidt de huidige, gedecentraliseerde aanpak tot grote verschillen in toegankelijkheid: sommige locaties sluiten al om 17 uur, terwijl de nood het hoogst is in de avond en het weekend. Dat zorgt voor overbelasting van plekken zoals de Sterre en de Therminal.

Na lange tijd is er dus eindelijk een balans te vinden in de begroting

De GSR pleit daarom voor een gecentraliseerd studieplekbeleid aan de UGent, naar het voorbeeld van universiteiten zoals de KULeuven en de TU Delft. Concreet vraagt de studentenraad langere openingsuren van studieplekken, inzet van jobstudenten in plaats van vrijwilligers en slim gebruik van vrije auditoria en lokalen.

Met deze beslissing wil de GSR zich opnieuw kunnen focussen op haar kerntaken: studenten vertegenwoordigen en ondersteunen.

Financieel succes voor de UGent

De UGent heeft het voorbije jaar opvallend goed gescoord op financieel vlak. De uitgaven liepen lager uit dan begroot. Met andere woorden: er werd, tegen de verwachtingen in, minder uitgegeven dan gepland. Ook de netto financiële opbrengsten liggen hoger dan verwacht.

Zowel de universiteitsdiensten als de faculteiten gaven minder uit dan wat er in het budget voorzien was. Vooral op het vlak van water en energie lagen de uitgaven opvallend lager dan geanticipeerd. Ook bij de uitgaven aan nieuwe investeringen was dit het geval. Opvallend: dit jaar heeft men minder gespendeerd aan de studentenvoorzieningen, waaronder sociale voorzieningen, huisvesting, kinderopvang en maaltijdvoorzieningen voor het personeel.

Ieder jaar krijgt de UGent middelen van de overheid voor het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF). Ondanks een vastgelegde basisfinanciering, blijven de investeringen in het BOF, dat bovendien ook gebruikt mag worden in het kader van onderzoek voor infrastructuur, personeel en werking, aan de lage kant.

Voor het eerst in jaren bereiken de uitgaven voor onderwijs- en onderzoeksprojecten aan de UGent het niveau van de inkomsten. Na lange tijd is er dus eindelijk een balans te vinden in de begroting.

Grensoverschrijdend gedrag aan de UGent

In haar roman 'Academische gezelligheid' schrijft Hilde Van Liefferinge over haar voormalige promotor en haar ervaringen met grensoverschrijdend gedrag. Hoewel er geen namen genoemd worden, maken de beschrijvingen duidelijk dat het om professor Carl Devos gaat.

De feiten die in het boek beschreven worden, spelen zich af in 2011 aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. Kandidaat-vicerector Herwig Reynaert was toen decaan aan die faculteit. Hij benadrukt dat er geen sprake is van een doofpotoperatie en dat hij en de toenmalige rector, Anne De Paepe, zich integer hebben gedragen.

Carl Devos heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen. Volgens hem gaat het om een zaak van eerroof. Ondertussen hebben enkele van zijn (ex-)collega's, onder wie professor Nicolas Bouteca, een open brief geschreven om hem te steunen.

Eindelijk externen in tuchtorganen?

Lang was het zelfstandig academisch personeel (ZAP), proffen dus, oververtegenwoordigd in alle tuchtorganen. Deze tuchtorganen zijn belangrijk om onder andere sancties voor grensoverschrijdend gedrag op te leggen. Al in januari 2024 werden de tuchtreglementen hervormd, zodat minstens de meerderheid in elk orgaan zou bestaan uit externen. Toch heeft het geduurd tot maart dit jaar om een oproep te doen voor externe leden en deze tuchtorganen effectief opnieuw te beginnen samenstellen.

Carl Devos heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen

Daarbovenop was er initieel sprake van een sterke ondervertegenwoordiging van studenten, ondersteunend academisch personeel (OAP) en administratief en technisch personeel (ATP) in de selectiecommissie die deze externen verkiest, wat opnieuw een meerderheid van het ZAP betekende. Ook zou de samenstelling van deze commissie zeer ontransparant zijn verlopen. Zo wisten de centrale studentenvertegenwoordigers nog van niets toen de eerste mails al verstuurd waren.

Aangezien deze commissie zal beslissen welke externen er vier jaar lang over alle tuchtzaken zullen oordelen, hebben de studentenvertegenwoordigers extra vertegenwoordiging geëist. Die hebben ze ondertussen ook gekregen. De definitieve samenstelling van de selectiecommissie is nu: twee studenten, twee ATP'ers, één OAP'er en drie ZAP'ers.

Betoging NSV! en Parade van solidariteit

Op donderdag 27 maart vonden in het centrum van Gent twee betogingen plaats. De NSV! (Nationalistische Studentenvereniging) trok met een omstreden optocht door de stad, onder de leuze 'generatie remigratie'. Ze uitte zich tegen immigratie en 'buitenlandse verkrachters'.
 
Als reactie op deze betoging werd aan de andere kant van de stad een Parade van Solidariteit georganiseerd. De politie was massaal aanwezig om confrontaties te vermijden. Toch sloeg de sfeer later op de avond om aan het Zuid. De politie zette het waterkanon in om tegenbetogers uit de buurt van de NSV!-betoging te houden.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen