Papers, bachelorproeven en thesissen: een student moet vaak in de pen kruipen. Al voor het toegelaten was, was ChatGPT een trouwe co-auteur van vele studentenschrijfsels. Bij de vernietigende impact daarvan op het klimaat staan we zelden stil.
Flemings penicilline was een revolutionaire ontdekking. Antibioticaresistentie zou echter een einde kunnen maken aan dit wondermedicijn en zo de klok van de medische vooruitgang 80 jaar terugdraaien.
Onderzoekers in Europa gebruiken jaarlijks 22 miljoen dieren voor wetenschappelijke experimenten. Vaak is dit van cruciaal belang voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Welke regels moet de UGent hierbij in acht nemen en waar liggen de ethische grenzen?
De UGent heeft een van de beste faculteiten diergeneeskunde van heel de wereld. Hieraan is ook een dierenkliniek gekoppeld. Professor Dominique Paepe is hoofd van de hospitalisatieafdeling in de dierenkliniek en vertelt over dit bijzondere stukje UGent.
In de kleedkamers van de fitness kan je een uitgebreid aanbod aan poedertjes vinden die beloven dat ze je prestatie verbeteren of spiermassa vergroten. Op het eerste gezicht lijken die supplementen schadeloos, maar is dat wel zo?
UGent'ers blinken niet alleen uit in de aula, maar ook op het sportveld. Zo ook Hélène Brasseur, die samen met de Red Panthers, de Belgische hockeyvrouwen, net naast een medaille greep. Een gesprek over de Spelen en vrouwen in mannensport.
Terwijl Popeye een blik spinazie opentrekt om zijn spierballen te kunnen rollen, worden in de sportwereld minder onschuldige middelen gebruikt voor extra superkracht. Het DoCoLab van de UGent levert sterke prestaties om de fraudeurs op te sporen.
Dat de UGent meer doet dan enkel lessen en verkiezingen organiseren, weten we allemaal. Maar hoe zit het nu precies met het onderzoek aan de universiteit en waar houden al die onderzoekers zich mee bezig? Een overzicht van alle UGent-faculteiten.
Kunnen vrouwen beter fake news herkennen dan mannen? Is Acid het nieuwsanker voor jongeren? Welke rol spelen algoritmes in de polarisering van onze samenleving? Het kwam allemaal ter sprake in deze editie van het wetenschapscafé.
Een prikje hier, een prikje daar. Spuitjes krijgen is nooit leuk, maar wel noodzakelijk voor veel mensen. Door bloed te geven red je levens, maar hoe doe je dat precies?
Hoe is het gesteld met de seksuele gezondheid van de Vlamingen? Dat is de vraag die professor en voormalig Sensoa-voorzitter Alexis Dewaele zich tien jaar geleden probeerde te beantwoorden met de grootschalige Sexpert-studie.
Je kent het wel, zo van die bomvolle lesdagen die haast oneindig lijken, waar je in een vermoeide en uitgedroogde toestand naar je drinkbus grijpt om er vervolgens achter te komen dat ze leeg is. Kan het UGent-kraantjeswater je redden?
De Dag van de Wetenschap: een hoogdag voor onderzoekers, want zij mogen het beste van zichzelf te tonen. Jaarlijks komt hier een klein leger kinderen op af, en dit jaar waren er ook drie Schamperredacteurs te imponeren.
Wetenschap mag zich niet beperken tot de ivoren toren, integendeel, ze moet gedeeld worden met een breder publiek. Professor Bram Constandt viel recent in de prijzen voor zijn inspanningen op het gebied van wetenschapscommunicatie.