Historici blikken terug op hun projectweek

Sommige richtingen aan de UGent organiseren (twee)jaarlijks een projectweek. Wat houdt dat eigenlijk in? Voor zij die niet het geluk hebben om deel te nemen, schreven Matteo De Vuyst en Manon Mortier van de vakgroep geschiedenis een verslag over de Verleden Week.

Afgelopen week gebeurde er iets vreemds in Gent: studenten, medewerkers en professoren van de opleiding geschiedenis leken van de aardbodem verdwenen. Geen spoor van hen te bekennen op de Blandijn of in het UFO. Hun bestemming? Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) en de Plantentuin, waar ze zich onderdompelden in de ‘Verleden Week’ – hun projectweek. 

Een projectweek voor en door studenten 

Wat kunnen historische kookboeken, kaarten, manuscripten of mondelinge interviews ons vertellen over de complexe relatie tussen mens en natuur? Heel veel, zo bleek. Studenten, medewerkers en professoren uit de opleiding geschiedenis bogen zich een week lang over deze vraag in Verleden Week. De projectweek kende in 2019 zijn eerste editie en neemt telkens een actueel thema stevig onder de loep. Dit jaar stond in het teken van volgende vraag: welke stem hebben historici in debatten over biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en natuurrampen? En hoe kunnen ze samenwerken met biologen en ecologen?

Dit jaar stond in het teken van volgende vraag: welke stem hebben historici in debatten over biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en natuurrampen?

Een inspirerend programma 

Voor deze vijfde editie mochten studenten kiezen uit maar liefst twaalf verschillende ateliers, elk met een unieke invalshoek. Zo focuste ‘Geschieden(v)is’ op het lot van de Vlaamse zoetwatervis door de eeuwen heen, terwijl ‘In naam van de natuur’ de oorsprong van fauna en flora in Gentse straatnamen onderzocht. De ateliers combineerden klassieke historische methoden met innovatieve digitale technieken, zoals het ontwikkelen van een digitale atlas van de Schelde, waarmee de studenten veranderingen in de rivier door de tijd heen in kaart brachten. 

Professor Thijs Lambrecht trapte de week af met een keynote waarin hij historici aanmoedigde nieuwe manieren te vinden om natuurgeschiedenis te reconstrueren. Dat is dringend nodig. We hebben namelijk geen idee hoe de natuur rondom ons er vroeger uitzag en hoe de biodiversiteit erop achteruitgaat. Over dat fenomeen, beter gekend als het shifting baseline syndrome, sprak ook bioloog en schrijver Marc Argeloo donderdagavond. In een inspirerende lezing had hij het over de rol van historici in het bestrijden van ‘natuuramnesie’. Zijn bevlogen betoog maakte nogmaals duidelijk hoe essentieel het is om niet alleen de geschiedenis van de natuur te vertellen, maar ook bewustwording te creëren over het belang van natuurbehoud voor de toekomst. 

Inspanning en ontspanning 

Naast de inhoudelijke diepgang was er ook ruimte voor ontspanning. Elke middag konden de deelnemers zich uitleven tijdens een ‘natUURTJE’ – een korte activiteit om de zinnen te verzetten. Zo werd er op maandag gevogeld (lees: vogels gespot) in het Citadelpark, gaf dr. Sander Govaerts op dinsdag een lezing over hoe de natuur er in 2100 zou kunnen uitzien, en konden de sportievelingen zich op woensdag meten in een Kubb-toernooi. Donderdag werd er een yogasessie georganiseerd, waarbij de deelnemers even tot rust konden komen na drie intensieve dagen. 

Woensdagavond kon het werk ook al even opzij geschoven worden dankzij een fuif in De Centrale

Woensdagavond kon het werk ook al even opzij geschoven worden dankzij een fuif in De Centrale. Studenten en professoren konden er samen losgaan op de muziek, verzorgd door de proffen zelf. De sfeer zat er goed in, want de dansvloer was geen moment leeg.

Het hoogtepunt van de week? Het collectieve toonmoment op vrijdag, waar elk atelier zijn eindproduct presenteerde. De variatie was indrukwekkend: van bordspellen en educatieve pakketten tot een vodcast (video + podcast) over de historische relatie tussen mens en natuur. Hiermee kwam een einde aan een boeiende en intensieve week vol nieuwe inzichten en samenwerkingen tussen het personeel en de studenten, en tussen studenten onderling. De Verleden Week bewees opnieuw hoe geschiedenis niet alleen in boeken leeft, maar ook in de wereld rondom ons. Met frisse ideeën en hernieuwde inspiratie kijken studenten, medewerkers en professoren alvast uit naar de volgende editie. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen