Een ongelukkige wending in de lesvrije week voor studenten biochemie aan de UGent bij drie verschillende examens: die kregen via een e-mail te horen dat hun examens met de papierophaling werden meegegeven.
Punten niet ingegeven in OASIS
Het gaat in de eerste plaats om de examenresultaten van het vak moleculaire celbiologie. Omdat de docent de punten nog niet had ingegeven in OASIS, zijn de resultaten onherroepelijk verloren gegaan. Hoewel examens normaal gezien tot na de feedback bewaard blijven, zijn ze deze keer met het oud papier meegegeven.
De docent liet de studenten via e-mail weten erg verveeld te zitten met de situatie. Voor hen zit er niets anders op dan het examen opnieuw afleggen, op 24 februari of 1 maart. Om het leed te verzachten doet de UGent enkele toegevingen: het nieuwe examen telt mee voor 70% van de punten en er zullen geen open vragen worden gesteld, omdat de scores daarop traditioneel lager liggen. Wat opvalt, is dat de data voor een herkansing (24 februari en 1 maart) vallen op dagen waar Erasmusstudenten al vertrokken zijn naar het buitenland. Zij zitten nu met de handen in het haar te wachten op verdere informatie.
"Het is kut voor ons, maar at the end of the day, is het even kut voor de lesgever" - een student die het examen aflegde
Verschillende bronnen lieten ons tegelijk weten dat er volop gesprekken gaande zijn tussen studentenvertegenwoordigers en de universiteit. Mogelijk heeft dit een impact op de voorgestelde data.
Een betrokken student geeft aan medelijden te hebben met de prof van het vak: “Het is kut voor ons, maar at the end of the day, is het even kut voor haar.”
Ook nog twee andere getroffen examens
Het is daarnaast niet het enige vak aan de faculteit dat de dupe is van die vergissing. Ook bij twee andere vakken, moleculaire pathofysiologie en experimentele therapie en neurobiologie, zijn de examens zoek. Bij het eerste vak gaat het om een deel van het totaal en waren de punten gelukkig wel al ingegeven in het systeem, waardoor een nieuwe bevraging niet nodig is. De studenten kunnen echter geen feedback ontvangen. Deelnemers die twijfelen aan hun resultaat bij dat onderdeel, zullen dus noodgedwongen dat deel van het examen opnieuw moeten afleggen, maar kunnen geen lagere score krijgen dan het eerder behaalde resultaat.
Eén student is het alvast eens met het compromis: “Persoonlijk vind ik het wel een goede oplossing om het beste punt te laten meetellen. Wel vind ik het jammer voor zij die feedback wilden, wat nu niet meer mogelijk is. Iedereen kan weleens een foutje maken.”
Voor neurobiologie, waar slechts een deel van de punten verloren zijn gegaan, werkt de UGent met een andere oplossing: de betrokken studenten krijgen het voorstel dat enkel de punten voor het andere deel van het examen samen met de niet-periodegebonden evaluatie als eindcijfer voor dit examen meetellen. Ook hier blijft er een mogelijkheid openstaan om dat deel van het examen opnieuw af te leggen.
Naast deze drie voorvallen, gebeurde in 2023 hetzelfde bij het vak sociale marketing. Ook hier was verwarring met oud papier de grote boosdoener.
Strakke deadlines
De betrokken lesgevers en de universiteit zitten verveeld met de situatie. "In de loop van een examenperiode worden aan de UGent honderdduizenden schriftelijke examens afgelegd en verbeterd", laat de UGent ons in een reactie weten. "Vooral naar het einde van de examenperiode toe, moet er vaak tegen een strakke deadline verbeterd worden, zodat de studenten hun punten op het afgesproken moment kunnen inkijken. Ondanks de zorg die lesgevers daarbij besteden aan het hele verbeterproces, is hier helaas net voor de deadline iets fout gelopen, waardoor de examens verloren zijn."
Wat zijn je rechten als student?
In het examenreglement van de UGent staat er niets over wat er moet gebeuren als de ingevulde examens van studenten verdwijnen. Het is overigens de verantwoordelijkheid van de docent in kwestie dat examenformulieren op een veilige plek belanden.
In het examenreglement van de UGent staat er niets over wat er moet gebeuren als de ingevulde examens van studenten verdwijnen
Na het incident in 2023 volgde een VRT-artikel over je rechten als student. Daarin werden studenten door de Gentse Studentenraad aangeraden om de lesgever en ombudsdienst te contacteren. Idealiter kan er onderhandeld worden over welke opties er zijn om de fout recht te zetten. Mocht dit geen oplossing bieden, hebben studenten nog de mogelijkheid om de Studentenraad zelf aan te spreken. Die kan eventueel nog een verdere onderhandeling organiseren. Als studenten hierna nog ontevreden zijn over de uitkomst, hebben ze steeds het recht om een klacht in te dienen nadat hun examenresultaten bekend zijn.
UPDATE
Vanochtend heeft de UGent ons laten weten dat de verloren examens toch zijn teruggevonden. Het gaat dus om een vergissing vanuit de universiteit, waarbij te vroeg aan de alarmbel werd getrokken. Meer info over de gevolgen voor de betrokken studenten vind je in dit artikel.
Reactie toevoegen