Hadewig Claeys, Basile Peeters en Lou-Wilson van Pellicom zijn sinds vorig jaar studentenvertegenwoordigers in de Raad van Bestuur. Hoe denken onze stuvers over het reilen en zeilen aan de UGent?
De huidige rector, Rik Van de Walle, heeft de afgelopen jaren veel kritiek uit verschillende hoeken gekregen. Hoe kijken jullie naar hem?
Hadewig Claeys: "Als studentenvertegenwoordiger ben ik al veel met Rik in contact gekomen en ik heb deze contacten altijd als positief ervaren. In mijn periode als studentenvertegenwoordiger lijkt zijn kijk op studentenverenigingen en zijn inzet om erbij betrokken te zijn wel verbeterd."
"Onze meningen kunnen soms verschillen, maar je merkt wel dat hij aandacht heeft voor de stem van de student. Maar omdat hij de hoogste functie heeft, krijgt hij vaak kritiek over beslissingen die door een grotere groep zijn gemaakt."
"Wij gaan als studenten nog altijd hard moeten vechten om onze belangen te verdedigen, wie er ook rector is" - Basile Peeters
Basile Peeters: "Ik vind dat de rector veel terechte kritiek heeft gekregen, zoals voor zijn zwakke aanpak rond grensoverschrijdend gedrag of voor de manier waarop tijdens zijn mandaat heel weinig naar studenten werd omgekeken. Toch denk ik niet dat een nieuwe rector zomaar alles gaat oplossen voor ons. Wij gaan als studenten nog altijd hard moeten vechten om onze belangen te verdedigen, wie er nu ook rector is. "
Is hij overhated?
Hadewig: "Het is menselijk om direct de hoogste persoon verantwoordelijk te houden. We geven veel kritiek op de UGent, maar we mogen soms ook trots zijn op onze universiteit. Ik ga natuurlijk wel akkoord dat er over bepaalde kwesties luidop moet nagedacht worden, maar de kritiek op Rik Van de Walle als persoon vind ik soms wat te ver gaan."
Sommige studentenbewegingen, zoals End Fossil Gent, eisen meer inspraak. Jullie hebben vanuit jullie positie als studentenvertegenwoordigers een interne functie. Wat is volgens jullie de impact van studenten die extern invloed uitoefenen?
Hadewig: "Beiden zijn nodig. Het is heel belangrijk om stemmen te hebben die durven protesteren. Aan de andere kant is het ook een troef dat we de interne kijk hebben. Het is de combinatie van zowel de interne als externe kijk die ons verder helpt."
"Van alle Vlaamse universiteiten is de UGent een koploper op vlak van mensenrechtenbeleid"- Hadewig Claeys
Lou-Wilson van Pellicom: "Het is positief dat deze protestbewegingen bestaan. Ze zetten op een goede manier druk via andere kanalen en spelen een belangrijke rol in het maatschappelijk debat. Tegelijkertijd verwelkomen we hen ook graag aan tafel om samen hun ideeën in werkelijkheid om te zetten."
Basile: "Zeker positief. In oktober 2023 is de Gentse Studentenraad mee gaan betogen voor meer middelen voor het hoger onderwijs. Dat heeft de UGent meteen zes miljoen euro extra subsidies opgeleverd. Als we willen dat de UGent of de overheid naar de studenten luisteren, dan moeten we meer doen dan enkel overleggen."
"Ik heb genoeg gezien dat de UGent vaak pas in gang schiet wanneer er genoeg media-aandacht komt of wanneer studenten ergens tegen betogen. Ik geloof niet dat de universiteit naar ons gaat luisteren door enkel te overleggen. Ik vind het dus heel goed dat die organisaties dat doen, en ik denk dat studentenvertegenwoordigers ook niet bang moeten zijn om af en toe op straat te komen."
In jullie memorandum wordt er gesproken over een consistent mensenrechtenbeleid. Is dat al vaak gepasseerd op de agenda?
Lou-Wilson: "Twee keer op de agenda van de Raad van Bestuur, waarbij we vooral updates kregen over de stand van zaken. In gesprekken die we daarbuiten voeren met decanen en andere actoren is er ook veel begrip voor de kritische vragen hierrond."
Denken jullie dat de UGent al alles doet wat mogelijk is om dat mensenrechtenbeleid te ondersteunen?
Hadewig: "Van alle Vlaamse universiteiten is de UGent vaak de koploper als het over dit soort zaken gaat. Ik ben van mening dat dit nu ook het geval is. De universiteit bekijkt nu alle mogelijke problematische banden case-by-case en gaat hier zorgvuldig mee om."
Basile: "Het klopt dat de UGent meer doet dan de andere Vlaamse universiteiten. Dat komt in de eerste plaats omdat studenten en personeel daar anderhalf jaar actie voor hebben gevoerd. Ik blijf ook wel kritisch: het heeft maanden geduurd voor de UGent in actie is geschoten. De universiteit start trouwens nog steeds nieuwe samenwerkingen met Israëlische bedrijven, terwijl het personeel en de studenten om een volledige boycot vragen."
De rectorverkiezingen zitten eraan te komen. Denken jullie dat die invloed gaan hebben op dat mensenrechtenbeleid?
Lou-Wilson: "Dat is moeilijk te zeggen. Er wordt momenteel een case-by-case benadering gebruikt: de Commissie Mensenrechtenbeleid en Dual Use Onderzoek bepaalt voor elke Israëlische instelling welke banden problematisch zijn en welke niet. Elke band heeft ook zijn eigen complexiteiten: vaak zijn er meerdere onderzoekers betrokken of zijn er contractuele verplichtingen. Ik weet niet of een nieuwe rector dit proces zou kunnen versnellen."
Basile: "Een nieuwe rector kan evenveel doen als de huidige rector. Wie de rector is in oktober volgend jaar, gaat vooral hun invloed moeten gebruiken om druk te zetten op onze regering, Europese Commissie en op andere universiteiten om de banden met Israël te knippen. Misschien is met een andere kandidaat een volledige academische boycot zelfs wel bespreekbaar."
Via Stuvercentraal op Instagram en TikTok kan je als student de studentenvertegenwoordigers in de Raad van Bestuur contacteren.

Reactie toevoegen